EET účtenka versus zjednodušený daňový doklad

Pořídili jste EET pokladnu a přišla k Vám kromě finanční správy také kontrola ČOI? Určitě jste se divili, že hned potom co zkontrolovali Vaší provozovnu, chtěli také vystavit doklad o zakoupeném zboží nebo službě. Proto jste neváhali, vzali do ruky Vaší EET pokladnu a účtenku vystavili. Jenže OUHA! ČOI má s účtenkou problém. Proč?

Od doby kdy se v České Republice začalo masivně řešit téma EET, poskytovatelé pokladních řešení zároveň vymýšleli jak podnikatelům nabídnout takové řešení, které nebude drahé, splní požadavky EET a navíc nebude stát měsíčně ani korunu.

Dnes jsou takových “free” řešení na českém trhu desítky, téměř stovky, bohužel ale všechny hrají na stejnou notu. EET pokladna levně a bez paušálů. Jenže tito poskytovatelé mnohdy neříkají podnikatelům celou pravdu a nabízí jim pouze takové řešení, které odpovídá jejich doměnkám o tom, co samotné EET vůbec znamená.

Proč taky podnikatele vzdělávat, když je lepší na nich rychle a snadno vydělávat.

EET účtenka totiž není to samé co zjednodušený daňový doklad a to z jednoho prostého důvodu. Nemusí totiž obsahovat přesný popis toho co si zákazník koupil, ale jenom celkovou sumu, kterou podnikatel od zákazníka převzal.

Zjednodušený daňový doklad ( do 10 000 Kč ) by měl totiž oproti EET účtence obsahovat navíc ještě:

  • jasný popis koupeného zboží
  • jeho množství
  • cena za jednotku
  • sazba daně za jednotku
  • celková cena za položku

Podnikatel sice tedy splní povinnost evidovat tržby, ale časem zjistí, že měl vybírat takové pokladní řešení, které tuto specifikaci prodávaného zboží na účtence splňuje a zjednoduší mu práci.

 

File_000

Základní rozdíl mezi EET účtenkou a zjednodušených daňovým dokladem.

Naší Paragonku můžete mít už za 50 Kč měsíčně což se ve většině případů rovná pořizovací ceně bločku s příjmovými pokladními doklady, které pak musíte vypisovat ručně a přikládat je k EET účtenkám. Proč tedy nemít vše v jednom? Navíc můžete odesílat účtenky například emailem a neutratíte tak za provoz pokladny měsíčně ani korunu navíc.