EET nemusí nutně znamenat konec malého e-shopu

Máte malý eshop a trápí Vás myšlenka implementace EET? Máme pro Vás jednoduché řešení!


Dle § 5 zákona o evidenci tržeb a nově zveřejněné metodiky (http://www.etrzby.cz/cs/761) je majitel eshopu povinen evidovat trřby pokud přijímá platby:

a) v hotovosti,
b) bezhotovostním převodem peněžních prostředků, k němuž dává příkaz plátce prostřednictvím příjemce, kterým je poplatník, který má tržbu evidovat
c) šekem,
d) směnkou,
e) v jiných formách, které mají charakter obdobný předchozím formám podle písmen a) až d) nebo
f) započtením kauce nebo obdobné jistoty složené některým ze způsobů platby podle předchozích bodů.

Prakticky to znamená, že by podnikatel musel implementovat ve svém e-shopu složitý mechanismus pro evidování tržby, spadající do zákonné kategorie. Zaujal mě názor blogera Petra Soukupa:

Ministerstvo podnikatelům vlastně vzkazuje, že pokud živnostník umí pomocí CTRL+C a CTRL+V do webu vložit kód platebního tlačítka PayPal, tak pro něj přece není žádný problém nastudovat 33 stránek programátorské dokumentace, implementovat SOAP Service, sestavit XML zprávu, zakódovat jí pomocí RSA2048 a zahashovat podpis přes SHA256.

A pokud to je pro podnikatele problém, tak se zřejmě má na svoje malé podnikaní vykašlat a raději se nechat někde zaměstnat.

Přesně pro tyto případy jsme pro podnikatele vyvinuli v rámci projektu elPokladny.cz celkem jednoduché řešení. Tím je API rozhraní, které umožňuje jednoduché propojení Vašeho e-shopu s portálem EET.

  1. Obchodník se ZDARMA registruje do portálu elPokaldny.cz (https://www.elpokladny.cz/registrace/)
  2. Do poznámky k registraci stačí uvést, že máte zájem o EET API pro svůj e-shop
  3. Bude Vás kontaktovat technické oddělení s informacemi jak velice jednoduše postupovat dál

Ve výsledku to pro podnikatele znamená, že celý poměrně komplikovaný proces jak zaevidovat platbu kartou na svém e-shopu nebude zas až tak komplikovaný. Malý online obchodník tak nebude muset čelit myšlenkám zda se na podnikání vykašlat a nebo se problému postavit čelem za pomoci naší elPokladny EET API.