Vzhůru k OFFLINE režimu

Jak jistě víte, celý náš systém umí fungovat v omezeném režimu i bez potřeby připojení internetu. Nám tento omezený režim však nestačí a proto jsme se celé léto nenudili a lámali si hlavu s tím, jak to ještě vylepšit. Více se dozvíte v tomto článku.

Celý červenec a srpen jsme usilovně pracovali na zásadním zlepšení celého systému v oblasti OFFLINE provozu, tedy režimu bez připojení k internetu. Abychom však byli přesní, nejedná se pouze o vylepšení vzhledem k výpadku internetu, ale spíše směrem k uchovávání informací uvnitř aplikace, aby například každý přechod mezi Prodejem pokladnou a Správou zboží nemusel znovu a znovu dokola načítat produktové kategorie a zboží jako takové.

Proto jsme se rozhodli vymyslet takový mechanismus, který načte data jen jednou při přihlášení do systému a uloží jej přímo na pozadí aplikace. Jakmile pak systém například v prohlížeči aktualizujete, restartujete aplikaci nebo přejdete z jedné záložky systému do druhé, reakce na odezvu je téměř blesková a nic se dlouze nenačítá!

Úprava spočívá hlavně v uložení dat přímo do aplikace. Tato data jsou pak využívány těmito částmi systému:

  • Přehledy
  • Prodej pokladnou
  • Prodej fakturou
  • Příjemka
  • Přeskladnění
  • Inventura
  • Správa zboží

Tento offline mechanismus je vysoce sofistikovaný. Určitě si říkáte, jak to bude vlastně fungovat když bude systém offline. Jak se například prodavač/ka z Prahy dozví o tom, že jsem jí právě na druhé straně republiky vytvořil/a nový produkt, nebo jsem jiný produkt právě naskladnil/a. Nebo jak se například prodavač/ka z Brna dozví o tom, že jsem si z jejího skladu stáhl/a nějaké zboží nebo nějaké vrátil/a zpět?

Odpověď je velice jednoduchá avšak mechanismus, skrývající se v detailu, je velice složitý. Jednotlivé spuštněné systémy mezi sebou totiž komunikují a vyměňují si navzájem informace o stavu systému. Tímto stavem se právě rozumí například informace o skladových zásobách, o produktech jako takových, nebo například o výsledcích hospodaření a dalších nastavení systému.

Doufáme, že Vám aktualizace přinese jen to nejlepší v praktickém ohledu. Ostatně jsme celý tento “upgrade” provedli díky Vašim ohlasům a zpetné vazbě, za což děkujeme Vám, uživatelům našeho systému.

Před koncem roku 2019 se chystáme tento mechanismus aplikovat i na přehledy dokladů, které jednak projdou kompletní designovou změnou a zároveň budou využívat také výše zmíněný offline mechanismus.