Nastavení tisku

Pokud si lámete hlavu s tím jak správně v našem systému nastavit tisk dokladů tak je tento článek jako dělaný právě pro Vás. Náš systém si poradí prakticky s jakoukoli tiskárnou a navíc lze tisknout i skrze běžný webový prohlížeč.

Existují dvě způsoby jak vytisknout doklad v našem systému. Buďto přes webový prohlížeč, nebo přímo v Android nebo iOS aplikaci s připojenou tiskárnou účtenek.

Webový prohlížeč

Pokud náš systém používáte v prohlížeči, není třeba nic nastavovat, webový prohlížeč se o Vše postará za Vás. Doklad tedy lze vytisknout ihned při dokončení prodeje po stisku tlačítka “Dokončit“.

Screenshot 2020-09-25 at 14.31.20

Nebo v přehledu dokladů pomocí tlačítka “Tisk“.

Screenshot 2020-09-25 at 14.33.12

Webový prohlížeč vyvolá dialogové okno pro tisk a vy jen vyberete formát ve kterém chcete doklad vytisknout. Poté vyberete tiskárnu kterou máte nainstalovanou nebo uložíte doklad například v PDF.

Screenshot 2020-09-25 at 14.47.27

Android nebo iOS aplikace

Pokud máte na svém zařízení nainstalovanou naší aplikaci a máte k dispozici tiskárnu účtenek, je nutné provést pár úkonů v nastavení.

Naše aplikace podporuje všechny tiskárny účtenek které podporují standardní tiskový formát ESC/POS. Tento formát byl ustanoven a zaveden jíž před více jak 30-ti lety v Japonsku společností Seiko Epson, takže ho podporuje téměř drtivá většina tiskáren. Podporujeme také téměř všechny způsoby připojení. Naše aplikace si poradí s připojením přes Sériový port, USB kabel, LAN nebo Bluetooth.

UPOZORNĚNÍ! Než zahájíte instalaci tiskárny s Bluetooth rozhraním, ujistěte se prosím, že je řádně spárovaná s Vaším zařízením!

  1. V pravém MENU vyberte možnost Nastavení a Tiskárny
  2. Po stisknutí tlačítka “Nová tiskárna” se Vám zobrazí formulář.
  3. Pokud Vaše tiskárna disponuje řezačkou papíru nastavte možnost “Řezat papír” na ANO, určitě Vám tato funkce usnadní život.
  4. Nyní vyberte typ připojení.
  5. Název tiskárny je libovolný, vyplňte tedy jaký chcete, například “Hlavní tiskárna”.
  6. Pole IP/MAC adresa by Vám v případě připojení přes Bluetooth, USB nebo Sériový port měla nabízet možnosti připojených zařízení. Pokud se k tiskárně připojujete přes ethernetový kabel nebo WiFi, zadejte prosím IP adresu tiskárny. IP adresu tiskárny se většinou dozvíte tak, že tiskárnu vypnete, stisknete tlačítko FEED, tiskárnu zapnete a tlačítko přibližně po 5-ti vteřinách pustíte. Tiskárna sama zahájí tzv. self-test a vytiskne Vám svojí IP adresu a další nastavení.
  7. Poté stačí jen tiskárnu uložit. Ještě před uložením si můžete provést zkušební tisk, zda byla tiskárna řádně připojena.
  8. Jakmile vytvoříte tiskárnu, je třeba jít opět do pravého MENU a vyberte možnost Nastavení a Tiskové sestavy.
  9. Vyberte Vaší tiskovou sestavu a pomocí modrého tlačítka s ikonou tužky jí editujte. V poli Hlavní tiskárna prosím vyberte tiskárnu, kterou jste v předchozích krocích vytvořili.
  10. Sjeďte až úplně dolů s stiskněte Uložit.
  11. Abyste si ověřili zda je vše v pořádku, doporučujeme jít do přehledu pokladních dokladů a nějaký si vytisknout.